Wist je dat vitamines pas zijn ontdekt aan het begin van de vorige eeuw, in 1912? In dat jaar noemde de Pools biochemicus Casimir Funk in een wetenschappelijk artikel voor het eerst het begrip ‘vitale amines’, later afgekort tot vitamines.
Funk dacht eerst ten onrechte dat de belangrijke micro-voedingsstoffen die hij had ontdekt allemaal amines waren, een chemische verbinding. Later bleken lang niet alle vitamines een amine-groep te zijn. Maar waar hij zich niet in had vergist, was het feit dat deze veronderstelde amines een levensbelangrijke functie vervullen in het menselijk lichaam. Hij voegde daarom het begrip ‘vita’ toe, leven.
In 1922 verscheen zijn vermaard boek Die Vitamine, waarin hij eerder onderzoek naar zijn vitamines samenvatte. Funk was erin geslaagd een stof uit zilvervliesrijst te isoleren waarvan ontdekt was dat die preventief werkte tegen beriberi, een ziekte veroorzaakt door chronisch tekort aan vitamines uit het B-complex. Funk werd hierdoor de eerste wetenschapper om thiamine (vitamine B1) te definiëren, hoewel hij deze ‘anti-beriberi factor’ toen nog omschreef als vitamine B3. Niet alleen ontdekte Funk de stof, hij toonde ook de werking ervan. In toenmalige ontwikkelingslanden waar rijst het basisvoedsel was, werd vooral witte rijst gegeten. Voortbouwend op een artikel van de Nederlandse Nobelprijswinnaar Christiaan Eijkman toonde Funk aan dat als het vliesje omheen de rijst ook gegeten werd, zilvervliesrijst dus, er bij een eenzijdig voedingspatroon gebaseerd op rijst geen tekort aan vitamines B ontstond. De gevreesde beriberi werd zo uit de wereld geholpen. Later isoleerde en bewees Funk ook het bestaan van de vitamines B2, C en D, én de ziektes die voortkomen uit een tekort daaraan, zoals bijvoorbeeld pellagra en scheurbuik.
Hoewel een chronisch tekort aan vitamines door een eenzijdig of een onevenwichtig eetpatroon in onze Westerse samenleving niet meer voorkomt, heeft Funks ontdekking de grondslag gelegd voor wat hijzelf omschreef als de studie naar ‘het bestaan van een groep organische stoffen essentieel voor het menselijk leven. Wij weten dat al deze ziektes (…) voorkomen en genezen kunnen worden door het gebruik van bepaalde preventieve stoffen.’

En daar draait het bij vitamines inderdaad om: het besef dat groei, gezondheid, ziektepreventie enzovoort niet als vanzelf gebeurt, maar afhankelijk is van dagelijkse inname van onmisbare micronutriënten. Onderzoek naar de werking en de noodzakelijke dagelijkse hoeveelheid van deze voedingsstoffen is tot op heden continu in beweging.
Later deed Funk ook onderzoek naar andere essentiële stoffen. Heel zijn fascinatie en wetenschappelijke carrière draaide om het centrale punt van levensbelangrijke, maar voor het menselijk oog onzichtbare substanties. Casimir Funk bracht een verborgen wereld in onze dagelijkse realiteit. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat hij één van de eersten was om onderzoek te doen naar de invloed van hormonen op het menselijk lichaam en de seksualiteit. Ook was Funk een pionier in de studie naar de biochemie achter het ontstaan van kankercellen en zogenoemd ‘neoplasma’, een ongewoon sterke groei van menselijk weefsel. In 1940 vestigde hij zich definitief in de Verenigde Staten, waar hij op 19 november 1967 overleed.
Hier op vitaminepillen.nl vindt u behalve een ruim aanbod aan supplementen, ook blogs en wetenschappelijke artikelen met daarin samenvattingen van het meest recente wetenschappelijke onderzoek naar vitamines en voeding. Want het werk van Casimir Funk is nooit af: er wordt steeds nieuw onderzoek gedaan naar de invloed van vitamines, mineralen en andere micronutriënten. Hun dagelijkse inname en hun aandeel in ons voedingspatroon, en hun invloed op welbevinden en ziektepreventie staat daarbij centraal. Naast onze producten vindt u dus uitgebreide en betrouwbare informatie over onze supplementen, zodat u met een gerust hart kunt shoppen.
Bronnen: Casimir Funk, ‘Die Vitamine’; ‘Cosmos. The Science of Everything’; ‘Orthomolecular Medicine Hall of Fame’. |