Het verhaal van vitamine B12.

Geschreven datum: 21-09-2023
Auteur: Vitaminepillen .nl

Over foliumzuur en vitamine B-12 is er op deze website al vaker geschreven, maar graag gaan we nog éénmaal wat dieper in op deze bijzondere tak van het vitamine B-complex.

En dat doen we vooral omdat de vitamine in de recente jaren sterk in de schijnwerpers is komen te staan van een breder publiek. Zo bestaat er al een tijdje de Stichting B12-tekort, een opmerkelijk initiatief volledig gerund door vrijwilligers. Hun meervoudig doel bestaat is om, naast het uitbreiden van de kennis over deze vitamine, ook belangenbehartiger te zijn van patiënten die lijden, of geleden hebben aan de gevolgen van B-12 tekorten. Vaak gaat het om mensen met langdurige chronische vermoeidheidsklachten, waarvoor geen officiële diagnose kon vastgesteld worden. Ook bestaat er in Nederland onder andere het B12 Institute en de B12 Kliniek, waarnaar deze patiënten doorverwezen kunnen worden. 

Hierbij gaat het vaak om een vrij ernstige vorm van tekort die niet behandeld kan worden met supplementen. Meestal betreffen het moeilijkheden bij de opname van B-12 in het maagdarmstelsel (malabsorptie).

 

In september 2014 is een extra NHG-richtlijn opgesteld met betrekking tot B-12 deficiëntie (tekort) door het Nederlands Huisartsen Genootschap. Wij citeren;

‘Het toegenomen aantal verzoeken aan het NHG van zowel huisartsen als patiënten om aandacht te schenken aan dit onderwerp.’

De vier tellende pagina’s PDF met het officiële NHG-standpunt leest als een enigszins verontrustend document. Overtuigend bewijs voor causaal verband tussen enerzijds de vermoeidheidsklachten, duizeligheid etc. en anderzijds een tekort aan vitamine B-12, lijkt vooralsnog te ontbreken. Evenmin blijkt er een test te bestaan waarmee een vitamine-B12-tekort met zekerheid kan worden aangetoond, of uitgesloten als oorzaak van de vernoemde klachten. Het blijft dus voor zowel patiënten als huisartsen vaak tasten in het duister daar waar het gaat om de link tussen vermoeidheidsklachten en B12-tekort.

Nogmaals, het betreft hier een aandoening met een medisch karakter. Het innemen van B12-supplementen is meestal niet effectief vanwege het probleem met malabsorptie. Vaak wordt er B12 geïnjecteerd, zoals sommige heftige verhalen van patiënten op de website van de Stichting B12-tekort aantonen. Ook opmerkelijk: er zijn B12 zuigtabletten op de markt gebracht, om de opname via het darmstelsel te kunnen omzeilen.

Dit maakt B12 tot een buitenbeentje in de wereld van vitamines. Het is sowieso niet één vitamine, maar een groep van in wateroplosbare vitaminen die een belangrijke rol spelen bij de stofwisseling. Op Wikipedia ontdekken we al snel de complexe moleculaire structuur ervan:

‘Er bestaan vier vrijwel identieke vormen (vitameren) van deze vitamine: cyanocobalamine, hydroxocobalamine, adenosylcobalamine en methylcobalamine. Alle vormen bevatten het biochemisch zeldzame element kobalt. Alleen bepaalde bacteriën zijn in staat om vitamine B12 te produceren. Veel van deze bacteriën zijn onderdeel van de darmflora in dieren, en om deze reden komt vitamine B12 vrijwel alleen voor in dierlijke producten.’

Dat B-12 uitsluitend voorkomt in dierlijke producten, zoals melk, melkproducten, vlees, vis en eieren, maakt dat veganisten wordt aangeraden B-12 suppletie te gebruiken, of voeding waaraan deze vitamine is toegevoegd.

 

 

Wellicht dat de eveneens complexere opname ervan in het lichaam, een oorzaak zou kunnen zijn dat B12- tekort kan uitgroeien tot een pathologisch beeld. Het Voedingscentrum vat dit accuraat samen. Zoals hier, en elders, wordt uitgelegd, heeft het lichaam een ‘intrinsieke factor’ nodig om B12 te kunnen opnemen:

‘Vitamine B12 is in de voeding gebonden aan een eiwit. In de maag wordt onder andere door het maagzuur het eiwit losgekoppeld van de vitamine B12. Vervolgens bindt vitamine B12 in de dunne darm zich aan een ander eiwit: ‘Intrinsic Factor’. Dit eiwit wordt in de maag gemaakt, maar koppelt pas in de darm aan vitamine B12. Deze koppeling is nodig voor de opname van vitamine B12 in het lichaam. Dat gebeurt aan het einde van de dunne darm. Waarschijnlijk neemt je lichaam zo’n 40 tot 50% van de vitamine B12 die je binnenkrijgt op.’

Een tekort aan deze intrinsieke factor kan de klachten veroorzaken zoals beschreven op de website van de stichting. Maar nog volgens diezelfde website van de Stichting B12-tekort, gaat het hier niet alleen maar om tekorten vanwege onderliggende lichamelijke problemen. Op basis van cijfers uit verschillende onderzoeken zou drie tot vijf procent van de Nederlandse bevolking een tekort aan B12 hebben. Dit betreft al snel een half miljoen mensen.

Relevante producten:
- Vitamine B12

Bronnen: Wikipedia, stichtingb12tekort.nl; Voedingscentrum.nl; https://richtlijnen.nhg.org/files/2020-05/nhg-standpunt_vitamine_b12-2.pdf