Je adem wordt er niet perse beter van, maar wist je dat knoflook naast smaakmaker (hoe meer hoe beter!?) ook een echte superfood is? Al eeuwenlang wordt knoflook in verschillende culturen gebruikt om zijn krachtige werking. En dat is niet voor niets! Het heeft namelijk veel medicinale en gezondheid bevorderende eigenschappen.
Knoflook, ook wel Allium sativum, is familie van de ui, prei en bieslook en valt onder de bolgewassen. De positieve eigenschappen van de knoflook worden vooral toegewezen aan de zwavelverbindingen (Allicine) die tot stand komen als de knoflook gesneden, geperst of gekauwd wordt. Allicine bevat onder andere veel vitamine C, B-vitamines maar ook koper, calcium, fosfor en ijzer. Naast knoflook te gebruiken in de keuken kun je het ook kopen als supplement. In dit artikel vertellen we je graag meer over de vele voordelen van knoflook.
Een stuk minder verkouden
Knoflook is een echte boost voor je immuunsysteem. De Medical University Maryland deed hier onderzoek naar. Een groep kreeg knoflooksupplementen en de andere groep een placebo. Bij de groep die dagelijks een knoflooksupplement kreeg nam het aantal verkoudheden met 63 procent af. Ook de duur van de verkoudheid bij deze groep was een stuk minder lang. De groep die een placebo kregen waren 5 dagen verkouden en de groep met een knoflooksupplement maar liefst 1,5 dag. Ben je geregeld verkouden? Kies dus wat vaker voor gerechten met knoflook of voeg een knoflooksupplement toe aan je voedingspatroon.

Een stabiele bloeddruk en goede cholesterolwaarden
Een te hoge bloeddruk, met als gevolg hart- en vaatziekten komt steeds vaker voor. Het is een van de belangrijkste doodsoorzaken in de westerse wereld en zeer gevaarlijk. Knoflook kan hier goed bij helpen, het is namelijk in staat om de bloeddruk te verlagen. Kies in dit geval wel voor een knoflook supplement want de dosis moet redelijk hoog zijn. De allicine, het sterke antioxidant uit knoflook, die nodig is om het effect te bereiken staat namelijk aan vier teentjes knoflook per dag. Let er wel op dat je deze rauw tot je neemt, bij verdampingen gaan de werkzame stoffen verloren. Ook is knoflook goed in te zetten bij een te hoog cholesterol. De stoffen die in rauwe knoflook voorkomen kunnen ontstekingen tegen gaan. Teveel ontstekingen in het lichaam kunnen ervoor zorgen dat de cholesterolwaarden te hoog worden. Het cholesterol hoopt zich namelijk door ontstekingen op in de aderen.
Het werkt herstellend voor de huid
Zoals we hierboven al schreven zitten er in knoflook veel ontstekingsremmende stoffen. Niet gek dat knoflook ook ingezet wordt bij behandelingen van medische aandoeningen als psoriasis. Het wrijven van knoflookolie op de psoriasis of op een wondje helpt de genezing te versnellen. Ook wanneer je een puistje hebt schijnt deze sneller te herstellen wanneer je deze inwrijft met knoflookolie. Wel goed je gezicht wassen als je daarna nog de deur uit moet!

Het verbetert je sportprestaties
In het oude Griekenland werd knoflook al voorgeschreven aan Olympisch atleten en dat werd niet voor niets gedaan. Het zou namelijk vermoeidheid verminderen en het werkvermogen vergroten. Helaas zijn er op dit moment nog geen echte goede bewijzen hiervoor en zijn er nog maar weinig onderzoeken op mensen betreft dit onderwerp gedaan maar uit studies met knaagdieren bleek dat het inspanningsvermogen inderdaad verhoogd werd. Bij proefpersonen met hart- en vaatziekte werd bij het nuttigen van knoflookolie ook een verbeterde inspanningscapaciteit bevonden.
Wil je genieten van de voordelen van knoflook maar de geur achteraf liever niet? Neem na het nuttigen van knoflook een takje peterselie of neem een kop peterseliethee, dit neutraliseert de geur. Onze geur-en smaakloze knoflook capsules bieden een goed alternatief! Gebruik je medicatie, start dan niet zomaar met een knoflooksupplement. Zo kunnen knoflooksupplementen onder andere bij
het gebruik van bloedverdunners de werking verstoren.
Bronnen: 1 - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11697022/ 2 - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11697022/ |