Resveratrol: de terugkeer van de ‘flavonoïden’?

Geschreven datum: 12-04-2022
Auteur: Team Vitaminepillen.nl

In de wereld van de supplementenindustrie is het een komen (en soms gaan) van steeds meer innoverende producten. Bijna gepersonaliseerd zou je zeggen: toegespitst op leeftijd, geslacht, sportbeoefening, gewicht en zo meer.  Toch lijken veel van de producten die plots furore maken neer te komen op éénzelfde essentie. Anders gezegd: de werkzame stoffen waarvan onderliggend sprake, behoren vaak tot dezelfde categorie.

De recente aandacht voor resveratrol is daarvan een sprekend voorbeeld. Behalve in de commerciële niche spreken ook websites als kanker.be en zorgwijzer.nl in positieve zin over deze stof. Wat is het precies?

 

cranberries blaasontsteking supplement

Resveratrol is een natuurlijk (poly)fenol, het stofje dat kleur geeft aan in dit geval druiven, blauwe bessen, frambozen maar ook aanwezig is in bijvoorbeeld pinda’s en cacao. Het zou een bijzonder sterke antioxidant werking hebben, en onze lichaamscellen beschermen tegen beschadiging, veroudering en aantasting door zogenoemd vrije radicalen.

Als u weleens eerder een blog gelezen hebt hier op Vitaminepillen.nl, krijgt u nu misschien een ‘déjà-vu’ gevoel. Niet onterecht: hesperidine, quercetine, garcinia cambogia en alle mogelijke soorten flavanoïden die in veel supplementen worden aangeboden, beroepen zich op dezelfde natuurlijke antioxidant werking. Die bestaat in het tegengaan van veroudering, bescherming tegen kanker, gunstige invloed op cholesterol en insulinespiegel, beschermend tegen hart- en vaatziekten, vet-oplossend.


Deze flavonoïden en fenolen die in de plantenwereld voorkomen, hebben inderdaad zeer waarschijnlijk dezelfde beschermende invloed in het menselijk lichaam. Veel van die stoffen komen enkel voor in (rauwe) groenten, fruit en noten; sterk aanbevolen in het voedingspatroon – maar niet altijd even vaak geconsumeerd (veel rode wijn drinken is niet de oplossing!). Ook rijst de vraag: hoeveel moet je ervan hebben om extra gunstig effect te bekomen? In tegenstelling tot vitamines en mineralen, zijn er voor dit soort micronutriënten geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheden beschikbaar. Zo zijn ook de hoeveelheden aanwezig in de voedingsmiddelen over het algemeen vrij laag, en dus je moet er voldoende van eten. Met slechts een handjevol druiven, bijvoorbeeld, zul je wellicht niet op bijzonder veel effect moeten hopen.

Bovenstaande maakt resveratrol des te interessanter. De antioxidant werking ervan zou, zoals gezegd, hoger zijn dan gebruikelijk. Zo vermeldt een in 2018 gepubliceerd wetenschappelijk artikel dat:

‘Als natuurlijk voedingsingrediënt hebben talrijke onderzoeken aangetoond dat resveratrol een zeer hoog antioxidantpotentieel heeft. Resveratrol vertoont ook antitumor-activiteit en wordt beschouwd als een potentiële kandidaat voor de preventie en behandeling van verschillende soorten kanker. De eigenschappen van resveratrol tegen kanker zijn inderdaad bevestigd door veel in vitro en in vivo onderzoeken, waaruit blijkt dat resveratrol in staat is alle stadia van kankervorming te remmen (bijv. initiatie, promotie en progressie).’ (1)

Als aangetoond is dat flavonoïden en (poly)fenolen bovenstaande werkingen vertonen, én aangetoond is dat resveratrol dit in hoge(re) mate doet, kan de conclusie niet anders zijn dan dat het hier inderdaad gaat om een bijzonder en interesse-wekkend supplement. Maar in essentie is resveratrol niet veel anders dan andere flavanoïden.

Bronnen:
1. Salehi, ‘Resveratrol: A Double-Edged Sword in Health Benefits’ in: Biomedicines 2018 Sep; 6(3): 91. Published online 2018 Sep 9. doi: 10.3390/biomedicines6030091: ‘As a natural food ingredient, numerous studies have demonstrated that resveratrol possesses a very high antioxidant potential. Resveratrol also exhibits antitumor activity and is considered a potential candidate for prevention and treatment of several types of cancer. Indeed, resveratrol anticancer properties have been confirmed by many in vitro and in vivo studies, which shows that resveratrol is able to inhibit all carcinogenesis stages (e.g., initiation, promotion and progression).’
2. Overigen: Kanker.be, Zorgwijzer.nl