* Let op: gebruikt u bloedverdunners bij een trombose? Overleg dan eerst met uw behandelend arts voor u vitamine K supplementen gebruikt.
De hypothese dat mensen met te lage vitamine D-waarden in hun bloed meer risico lopen op Covid-19 complicaties, groeide in het najaar van 2020 uit tot een welhaast nationaal debat over de noodzaak tot inname van extra vitamine D. Recent is een uitgebreid onderzoek hiernaar opgestart door de Queen Mary University te Londen. Centrale onderzoeksvraag is natuurlijk of er een wetenschappelijk verband is. Is een ernstiger ziekteverloop te wijten aan structureel te lage vitamine D-waarden, of zijn deze lage waarden het gevolg van de ziekte?
Maar reeds een half jaar eerder, in april 2020, werd door longartsen van het Canisius Wilhelmina ziekenhuis in Nijmegen vastgesteld dat Covid-19 patiënten op de IC aanmerkelijk lagere vitamine K-waarden in hun bloed hadden dan patiënten met een minder ernstig verloop van de ziekte. De cijfers gaven aanleiding tot het opzetten van nieuw onderzoek naar de rol van vitamine K. Het Cardiovascular Research Institute Maastricht (CARIM) is onderzoekpartner en één van de grootste cardiovasculaire onderzoeksinstituten in Europa. Een brede studie daar moet onderzoeken of er een verband is, en zo ja welk?
In ieder geval speelt vitamine K een essentiële rol bij de bloedstolling, want het activeert de eiwitten die belangrijk zijn voor gezonde bloedvaten, en mogelijk ook voor gezonde longen. Geconstateerd werd dat mensen met een ernstig corona ziektebeeld last kregen van bloedpropjes, en daarom bloedverdunners krijgen toegediend. Longarts Rob Janssen van het Canisius hospitaal legde onder andere tegen RTL Nieuws uit dat vitamine K de stolling van het bloed regelt. Het zorgt er niet alleen voor dat bloed kan stollen, maar ook dat de stolling kan worden afgeremd indien nodig. Juist in dat laatste loopt het bij Covid-19 patiënten vaak mis.
Vitamine K (fylloquinon) bestaat uit twee soorten: K1 en K2. Deze behoren tot de groep van quinonen, waartoe ook het populaire co-enzym Q10 behoort. Laatstgenoemde is overigens een vitamine-achtige stof. Indien vitamine K dezelfde krachtige eigenschappen zou vertonen voor de longen als Q10 voor hart en bloeddruk, zouden we niet verbaasd zijn quinonen in de nabije toekomst nog veel meer in de wetenschappelijke belangstelling te zien staan.
Vitamine K1 (fylloquinon) is de meest voorkomende soort en vooral terug te vinden in groene groenten, met name spinazie en boerenkool. Maar het is relatief slecht opneembaar en kwetsbaar voor licht en verhitting. Vitamine K2 (menaquinon) wordt gesynthetiseerd door bacteriën en komt veel voor in soja, kazen, kwark maar ook vlees.
Toch komen vitamine K-tekorten vaak voor. Het wordt sowieso toegevoegd aan zuigelingenvoeding, maar ook volwassenen lijden eronder. Op thuisarts.nl wordt er expliciet voor gewaarschuwd:
‘Ongeveer 40% van alle Nederlanders heeft een vitamine K-tekort. Veel zijn zich daar niet van bewust. Echter, door een vitamine K-tekort kan het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk oplopen. De reden is dat bloedvaten hun elasticiteit hierdoor verliezen.’
Het Voedingscentrum legt de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vitamine K1 op 70 microgram per dag. Maar volgens thuisarts.nl besloot een Amerikaanse commissie eerder tot een aanbeveling van 90 tot 120 microgram per dag. Het is in de wereld van de vitamines een steeds terugkerende discussie: waar ligt de veilige ondergrens?
Dan is het probleem van de voeding nog niet eens meegenomen. Worden de groenten, fruit, kazen, vlees, noten, soja etc. door iedereen voldoende geconsumeerd, elke dag opnieuw? Vele voedingsdeskundigen beargumenteren dat door juiste voeding de inname verzekerd is. Dat geloven wij graag, en we moedigen iedereen aan dagelijks gezond en gevarieerd te eten. Daar staat tegenover dat vitamines uit supplementen meestal makkelijker, effectiever en sneller worden opgenomen door het lichaam dan door extractie ervan uit de voeding. Gevarieerde voeding gecombineerd met beredeneerd gebruik van supplementen is geen overbodige luxe.
We hopen het beste wat betreft de onderzoeken naar vitamine D en K bij Covid-19 en bijvoorbeeld Corona FLiRT symptomen. Niet alleen naar deze ziekte die de wereld nu al meer dan een jaar in de greep heeft, maar ook wat betreft nieuwe inzichten in het functioneren van bekende en minder bekende vitamines en verwante stoffen.
Relevante producten:
💊 - Check onze Vitamine K supplementen - Klik hier! 💊
Let op: gebruikt u bloedverdunners bij een trombose? Overleg dan eerst met uw behandelend arts voor u vitamine K supplementen gebruikt.
Bronnen: thuisarts.nl; Scilit, ‘Reduced Vitamin K Status as A Potentially Modifiable Prognostic Risk Factor in COVID-19’, 25 april 2020; RTL Nieuws, 3 juni 2020 18u39, 'Extra vitamine K kan ernstig ziekbed door coronavirus voorkomen'; naturafoundation.nl; Voedingscentrum.nl |