Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 6 stellen moeite heeft met zwanger worden. Daarvan ligt bij 1 op de 3 stellen de oorzaak bij de vruchtbaarheid van de man. De man is meestal wel vruchtbaar maar de kwaliteit van het sperma is niet optimaal. Hoewel onvruchtbaarheid helaas niet altijd te behandelen is, kan er soms toch verbetering optreden door een gezond eetpatroon, supplementen en een gezonde levensstijl. In deze blog willen we je hier graag meer over vertellen.

Een gezonde levensstijl en supplementen kunnen al vóór de zwangerschap een belangrijke rol spelen, dit geldt zowel voor de man als de vrouw. Voor een bevruchting zijn gezonde, goed bewegende zaadcellen nodig. De zaadproductie en -rijping duurt ongeveer 70 dagen. In deze periode heb je invloed op de kwaliteit van het zaad. Er zijn een aantal factoren die bij een kinderwens niet in het voordeel werken.
Zo gaat de kwaliteit van het sperma hard achteruit door alcohol- en drugsgebruik. Ook als je weinig alcohol drinkt blijkt dit al negatieve gevolgen hebben. Daarnaast wordt suikerrijke voeding sterk afgeraden. Uit onderzoek is gebleken dat mannen die kiezen voor gezonde voeding al binnen twee weken een verbeterde spermakwaliteit hebben.
Ook stress is allesbehalve gezond. Onderzoekers van Columbia University kwamen erachter dat mannen met veel stress kwalitatief slechter sperma hebben dan mannen die minder stress ervoeren. Te veel stress gooit je vruchtbaarheidshormonen in de war en kunnen leiden tot de creatie van schadelijke eiwitten die slecht zijn voor je zaad. Naast het minderen van stress, is voldoende nachtrust ook aan te raden. Mannen die gemiddeld minder dan 6 uur per nacht slapen, hebben 31 procent minder kans om hun partner te bezwangeren dan de mannen die 7 uur of meer slapen. Een tekort aan slaap vermindert namelijk de productie van het hormoon testosteron, wat essentieel is voor de productie van sperma.
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mannen naast een gezonde levensstijl en een gevarieerd dieet baat kunnen hebben bij supplementen. Hieronder vertellen we je welke dit zijn.

Foliumzuur (vitamine B11)
Waar foliumzuur vooral gelinkt wordt aan vrouwen die zwanger zijn, is het voor mannen met een kinderwens ook een zeer interessante vitamine. Zo hebben wetenschappers in Nijmegen onderzoek gedaan naar de invloed van foliumzuur op de vruchtbaarheid van mannen. Elke dag kregen 100 vruchtbare en 100 minder vruchtbare mannen een capsule met onder andere foliumzuur, zink en een placebo. Na 26 weken was bij de minder vruchtbare mannen het aantal zaadcellen met 74 procent toegenomen. Bij de vruchtbare mannen was er ook een lichte stijging te zien, dit was 10 procent. Met dit onderzoek valt dus te concluderen dat mannen baat hebben bij het slikken van een foliumzuursupplement. Foliumzuur maakt je lichaam niet zelf aan, wil je het naast een supplement aanvullen dan vind je dit voornamelijk terug in donkere bladgroenten, volkorenproducten en in mindere mate in melkproducten. Voor volwassen mannen is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld op 300 microgram per dag.
Zink
Zink heeft invloed op de aanmaak van het hormoon testosteron. Dit hormoon is belangrijk voor de productie van genoeg en gezond sperma. Het speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het buitenste membraan en de staart van de spermacel. Zonder zink kunnen deze cellen zich niet goed ontwikkelen en zijn ze niet krachtig genoeg om de reis door de baarmoeder te maken. Zink komt in kleine hoeveelheden voor in vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren. Een supplement met zink verbetert de kwaliteit van het sperma maar let wel op met een teveel aan zink. Dit kan namelijk de beweeglijkheid van het sperma juist verminderen. Aangeraden wordt dagelijks 9 milligram per dag binnen te krijgen. Neem nooit zomaar meer dan aangegeven staat op de verpakking.
Vitamine C
Vitamine C is een supplement met meerdere voordelen voor de man. Zo blijkt uit onderzoek dat mannen met een voldoende inname van vitamine C, 16% minder beschadigd DNA in hun sperma hadden dan in vergelijking met mannen die minder vitamine C binnenkregen. Daarnaast lijkt vitamine C ervoor te zorgen dat het sperma minder klontert, het gevolg hiervan is een betere beweeglijkheid. De hoeveelheid, de beweeglijkheid en de vorm van de zaadcellen bepalen de kwaliteit van het zaad. Hoe beter dit is hoe groter de kans op een bevruchting. Eet je niet voldoende groenten en fruit? Dan kan een supplement vitamine C een goede aanvulling zijn.
Vitamine D
Vitamine D is ook een belangrijk supplement voor mannen met een kinderwens. Een onderzoek gedaan door de Universiteit van Kopenhagen concludeerde dat mannen met een vitamine D tekort, minder beweeglijke en minder snelle zaadcellen hadden. Daarnaast waren deze zaadcellen een stuk minder gezond. Geadviseerd wordt om dagelijks 10 microgram te slikken. Vitamine D maakt je lichaam aan door invloed van zonlicht, echter is dit in de winter te weinig om hiervan te profiteren. Suppletie is dus echt noodzaak. Vitamine D vind je terug in voeding als vette vis, eieren, roomboter en volle melkproducten.
Magnesium
Uit een studie van Oxford University is gebleken dat stress de kans op een zwangerschap met ongeveer 12 procent verkleint. Stress beïnvloedt namelijk de hormoonproductie. Heb je veel stress? Kies dan voor een magnesium supplement. Magnesium staat ook wel bekend als natuurlijk anti-stressmiddel. Het heeft een kalmerende werking en helpt de spieren, bloedvaten en hersenen te ontspannen. Bij een hoog stressniveau spant je lichaam te veel en te vaak samen en juist nu wil je stress zoveel mogelijk mijden. In onze webshop vind je verschillende soorten magnesium.
Is het na een jaar proberen nog niet gelukt om zwanger te worden, neem dan contact op met je huisarts.
Relevante producten uit onze webshop:
- Vitamine B11
- Zink
- Vitamine C
- Vitamine D
- Magnesium
Bronnen: Stichting Orthokennis, Voedingscentrum, Holistik, Andersdanverwacht, MensHealth, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31877125/ |