Wanneer je gezond en gevarieerd eet, krijg je in principe alle voedingstoffen binnen die je dagelijks nodig hebt. Echter blijkt het voor een groot deel van de Nederlanders knap lastig te zijn om de aanbevolen hoeveelheden voor vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Een supplement kan dan een goede aanvulling zijn. Wanneer je de potjes en verpakkingen van deze vitamines bekijkt, zie je geregeld ADH, AI of RI staan. In dit artikel leggen we je graag uit wat dit precies betekent, en wat het verschil is.
ADH of AI
De ADH of AI, die voornamelijk als ADH* of AI* op het product staan, staat voor ‘aanbevolen dagelijkse hoeveelheid’ of ‘adequate inneming’. Dit geeft aan hoeveel iemand van deze specifieke voedingsstof dagelijks nodig heeft zodat het lichaam goed kan functioneren. Deze voedingsnormen zijn vastgesteld door de Gezondheidsraad en is opgesteld voor bijna alle vitamines en mineralen.
Omdat ieder lichaam anders is, is het goed te onthouden dat er altijd uitzonderingen op de regel zijn. Geeft jouw huisarts een ander advies dan op het potje vermeld staat? Dat is heel goed mogelijk. De ADH bestaat voor verschillende bevolkingsgroepen. De behoefte van mannen, vrouwen en kinderen aan bepaalde voedingsstoffen is natuurlijk heel anders. Ook van persoon tot persoon kan de behoefte flink uiteenlopen. Dit heeft te maken met verschillen in gewicht, stofwisseling en eventuele erfelijke factoren. Voor het berekenen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid wordt eerst gekeken naar de gemiddelde behoefte van een bevolkingsgroep. Dit doen ze door na te gaan wat voor 50 procent van de bevolkingsgroep voldoende is van de desbetreffende voedingsstof. Omdat deze waarde nogal specifiek is, wordt de ADH vervolgens vastgesteld door de gemiddelde behoefte plus een ruime marge (de verschillende behoeftes per persoon). Door deze marge mee te nemen in de berekening, is de ADH geschikt en veilig voor bijna (97,5%) de hele bevolkingsgroep. 97,5% van de bevolkingsgroep zou met deze waarde dus voldoende van de desbetreffende voedingsstof moeten binnen krijgen.
Binnen Europa gelden eenduidige aanbevelingen, toch kan er verschil zijn omdat de lidstaten mogen afwijken en dit in de praktijk ook vaak doen. Daarnaast zijn er andere voedingsgewoonten, andere interpretaties van gegevens en gebruik van andere marges of waarden voor de opname van vitamines en mineralen.
RI
Naast ADH of AI is er ook nog RI. RI staat voor ‘referentie inname’ en geeft een indicatie van de hoeveelheid vitamines en mineralen een volwassene gemiddeld nodig heeft. Waar ADH of AI verwijst naar de behoefte van een gemiddelde bevolking plus een ruime marge, gaat het bij RI enkel om een gemiddelde behoefte. Deze referentie innames zijn door de Europese Commissie vastgestelde wettelijke richtwaarden en gelden voor heel Europa.
Het percentage van de RI is verplicht om te vermelden op de verpakking. Voorheen was dit voornamelijk ADH of AI en deze termen werden door elkaar gebruikt. Om verwarring te voorkomen is er afgesproken om in de toekomst enkel nog RI aan te geven. Je zult de ADH nu nog wel terugvinden op verpakkingen, maar dit zal langzaam verdwijnen.
Aanvaardbare bovengrens
Naast een RI heeft de Europese voedselveiligheidsautoriteit ook een bovengrens vastgesteld voor enkele vitamines. Dit geldt voor vitamine A, vitamine D, vitamine E, niacine, vitamine B6 en foliumzuur. Wanneer deze vitamines langdurig in hoge dosering genomen worden, kan dit leiden tot schadelijke effecten voor de gezondheid. Voor de overige vitamines kan het geen kwaad wanneer hier per ongeluk meer van genomen wordt. Op verpakkingen staat bij deze vitamines ook weleens 100% ADH of 300% ADH. Laat je hier dus niet door afschrikken, dit is veilig en kan geen kwaad.
Wanneer je op eigen initiatief supplementen gaat slikken kun je de RI als houvast zien. Neem nooit meer dan aangegeven staat op de verpakking. Omdat ieder lichaam anders is, kan de individuele behoefte aan voedingsstoffen verschillen van de RI. Wil je precies weten hoeveel je dagelijks nodig hebt? Laat je waardes dan controleren bij de huisarts of bij een orthomoleculair therapeut.
Mocht je twijfelen of jouw medicatie gecombineerd kan worden met een van onze supplementen? Lees altijd de bijsluiter en ga nooit zomaar aan de slag! Neem bij vragen contact op met je huisarts.
Bronnen: Voedingscentrum, Living the green life, Voedingstherapie- en supplementen – C. Aakster en F. Kortekaas, Whatsbehindthedots |