
Een blaasontsteking is een van de meest voorkomende kwalen onder mensen, en dan met name onder vrouwen. De een heeft er geregeld mee te maken en de andere gelukkig een stuk minder. Toch kent elke vrouw helaas dit probleem. Vaak voel je een blaasontsteking letterlijk opkomen en weet je inmiddels dat het tijd is om in actie te komen! In deze blog vertellen we je graag meer over het voorkomen of genezen van een blaasontsteking zonder direct naar de antibiotica te hoeven grijpen.
Bij een blaasontsteking, ook bekend als urineweginfectie, is het slijmvlies van de blaas en de urinebuis ontstoken door een bacterie. In tachtig procent van de gevallen wordt deze ontsteking veroorzaakt door de Escherichia coli bacterie. In de volksmond beter bekend als de E-coli bacterie of ook wel de poepbacterie.
Normaliter bevindt deze bacterie zich in de darm maar deze kan via de plasbuis de blaas binnen komen en een ontsteking veroorzaken, met diverse nare klachten als gevolg. De kans dat de E-coli bacterie de plasbuis bereikt wordt vergroot door een slechte hygiëne, onvoldoende inname van vocht, zwangerschap, vrijen, het onvoldoende legen van de blaas en de menopauze. Maar ook een lage weerstand en een slecht werkend immuunsysteem zijn niet bevorderlijk. Bij een goede weerstand en een goed werkend immuunsysteem zullen de goedaardige bacteriën de zuurgraad van de vagina en de plasbuis in balans houden en ervoor zorgen dat de ongewenste bacteriën geen kans krijgen.
Wist je dat vrouwen, omdat de urinebuis korter is, vaker een blaasontsteking hebben dan mannen? Toch moeten ook mannen alert zijn op een blaasontsteking. Vooral op de latere leeftijd, wanneer de prostaat vergroot neemt namelijk ook bij hen de kans aanzienlijk toe. Zoals we eerder al schreven kun je nare klachten ervaren bij een (beginnende) blaasontsteking. Je herkent het aan:
- vaak moeten plassen
- een brandend of pijnlijk gevoel bij plassen
- loze aandrang (denken dat je naar het toilet moet, terwijl dit niet zo is)
- troebele urine met een sterke en onaangename geur
- bloed bij het plassen
- buikpijn en/of rugpijn
Vaak wordt er bij een blaasontsteking direct gedacht aan antibiotica en dit wordt door de huisarts eigenlijk altijd direct voorgeschreven. Echter maakt antibiotica geen onderscheid tussen de goede en slechte bacteriën in het lichaam. Door een antibioticakuur zullen helaas ook de goede bacteriën gedood worden, wat niet bevorderlijk is voor je immuunsysteem. Het gevolg is dat je bevattelijk blijft voor infecties en zo in een vicieuze cirkel blijft zitten. Onderstaande tips kunnen wellicht helpen een blaasontsteking te voorkomen of de klachten te verminderen zonder direct te grijpen naar een antibioticakuur.
Drinken, drinken en nog eens drinken
Ondanks dat plassen veel pijn kan doen is het toch van belang om veel te drinken. Voel je een blaasontsteking opkomen, drink dan tot maximaal één liter extra vocht per dag. Door veel te drinken spoel je namelijk letterlijk de bacteriën uit je lichaam. Kies voor water of kruidenthee of voor pure cranberrysap. Cranberry’s bevatten flavonoïden, deze zorgen ervoor dat de E-colibacterie zich niet aan de blaaswand kan hechten. Let er wel op dat je kiest voor cranberrysap zonder toegevoegde suikers. Suikers zijn sterk af te raden wanneer je weerstand laag is, daarnaast is suiker een voedingsbron voor bacteriën en bevordert het de groei, dus ook de slechte, ervan. En juist dat moeten we niet hebben! Dagelijks twee grote glazen cranberrysap zouden de klachten al kunnen verminderen. Geen liefhebber van cranberry’s of geregeld last van een blaasontsteking? Je kunt ook kiezen voor een cranberry-supplement, slik deze supplementen als kuur of preventief. Belangrijk bij een (opkomende) blaasontsteking is ook om goed de tijd te nemen om te plassen en de blaas ook goed leeg te plassen.

Vitamine C (klik hier voor onze vitamine C supplementen) 💊
Bij een lage weerstand ben je vatbaarder voor een blaasontsteking. Belangrijk dus om je weerstand op peil te houden. Extra vitamine C is op dit moment niet mis en helpt je blaas te beschermen tegen foute bacteriën. Je kunt het uit voeding halen maar je kunt ook kiezen voor een supplement. Heb je regelmatig last van een blaasontsteking? Slik dan elke dag een vitamine c supplement, zo ben je verzekerd van een goede weerstand!
D-mannose (klik hier voor onze D-mannose supplement) 💊
D-mannose is een natuurlijke suiker welke afkomstig is uit verschillende soorten bessen, appels en berkenbomen. D-mannose heeft, in tegenstelling tot andere suikers, weinig tot geen invloed op de bloedglucosespiegel en is goed in te zetten bij een blaasontsteking. De e-colibacterie hecht zich aan deze stof en het zorgt voor een beschermend laagje op het slijmvlies van de blaaswand, waardoor bacteriën zich niet goed kunnen hechten. Omdat d-mannose niet door het lichaam verteerd kan worden plas je het, inclusief de slechte bacteriën, weer uit. D-mannose is hoger gedoseerd dan bijvoorbeeld cranberries en cranberrysap, waar van nature ook een kleine hoeveelheid mannose in zit. Wanneer je een blaasontsteking hebt kun je d-mannose als kuur inzetten.
Lees hier meer over D-mannose in ons laatste blog "het krachtige natuurlijke middel tegen een blaasontsteking."
Een goede hygiëne
Bij een blaasontsteking is het ontzettend belangrijk dat je je lichaam, vooral in de buurt van je vagina/penis, goed schoonhoudt. Zorg voor een goede algehele hygiëne en douche elke dag. Was je met water en laat geparfumeerde zeep staan, dit is namelijk niet bevorderlijk voor de zuurgraad van de vagina. Kies ook liever voor katoenen ondergoed in plaats van synthetische stoffen, en zorg dat het niet te strak zit.
Een gezonde darmflora
Het grootste gedeelte van het immuunsysteem zit in de darmen. Belangrijk dus om te zorgen dat je darmen gezond zijn. Kies voor gefermenteerde voeding als kefir, zuurkool of tempeh, hier zijn de darmen namelijk dol op! De probiotica die in deze voeding zit kunnen de balans tussen de goede en slechte bacteriën in de darmen verbeteren met als uitwerking een sterk immuunsystemen. Heb je onlangs antibiotica gehad of neem je dit nu om van je blaasontsteking af te komen? Kies dan zeker voor een pro-bioticium.
Werken bovengenoemde tips niet en blijven de klachten aanwezig of worden ze erger? Blijf er dan niet te lang mee rond lopen. Er is altijd een risico dat de infectie zich optrekt naar je nieren, met een nierbekkenontsteking als gevolg. Neem dan altijd contact op met je huisarts, in dit geval is het wellicht wél noodzakelijk om te kiezen voor een antibioticakuur.
Bronnen: RadboudUMC, Ortho Health Foundation, Marjolein Dubbers |