* Slik je medicijnen dan kan het zijn dat Ashwagandha invloed heeft op de werking hiervan en is oplettendheid van belang! Ga dus nooit zelf experimenteren naast het gebruik van medicatie en vraag voor gebruik en advies jouw apotheker en/of huisarts!
Wanneer je bekend bent met de levenswijze van de Ayurveda zal het kruid Ashwagandha je niet geheel onbekend zijn. Echter kennen veel mensen dit kruid, en de vele voordelen hiervan helaas nog niet. Daarom een blog om jullie kennis te laten maken met de krachtige werking van Ashwagandha.
Ashwattes?
Ashwagandha, ook bekend onder de namen Withania, Winterkers en Indiase Ginseng, is een plant met groene of paarse bloemen en een rode vrucht. Voornamelijk groeit de plant in India, Centraal- en Zuid-Azië en delen van Afrika. Het gebruik van de wortels en bladeren van deze plant wordt al duizenden jaren gebruikt tegen allerlei kwalen en ongemakken in de vorm van thee, siroop, zalf of poeder. In de Ayurvedische geneeskunde staat de Ashwagandha plant dan ook bekend als het ‘koninklijke kruid’.
De naam Ashwagandha komt uit het Sanskriet en heeft zijn naam te danken aan de sterke geur die het heeft. De geur roept namelijk de associatie met paarden op en is daarom een samenvoeging geworden van ‘ashva’ wat staat voor paard en ‘gandha’ wat staat voor geur. Ook in de westerse landen wordt de interesse naar deze plant en de vele voordelen steeds groter. Ashwagandha is namelijk een van de weinige kruiden waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het zowel voor de fysieke- als mentale functies van het lichaam resultaat biedt.
Het reguleren van stress
Net als het kruid Rhodiola is Ashwagandha een adaptogeen. Adaptogene kruiden zijn in staat hun functie aan te passen, op de specifieke behoeften van het lichaam. Ervaart het lichaam stress, dan zal het kruid ervoor zorgen dat het kalmerend werkt. Ben je moe en uitgeput dan zal het stimulerend werken, zodat je meer energie krijgt. Daarnaast wordt de verstoorde hormoonbalans door Ashwagandha te gebruiken terug in evenwicht gebracht en heeft een ondersteunend effect op de gemoedstoestand en algehele welzijn. Naast het reguleren van de stress en de hormoonbalans is Ashwagandha ook in staat om het uithoudingsvermogen te ondersteunen (sporters!).

Koninklijk kruid
Koninklijk kruid heeft de naam niet voor niets. Ashwagandha heeft namelijk een positief effect op de seksuele functies van zowel man als vrouw. Wanneer er sprake is van een laag libido kan Ashwagandha fungeren als afrodisiacum. In een placebogecontroleerde pilotstudie met 50 vrouwen met een seksuele disfunctie, zorgde het suppleren van Ashwagandha voor een aanzienlijke verbetering van het seksuele functioneren. Zo concludeerden onderzoekers meer verbetering op het gebied van opwinding, orgasme en frequentie van seksueel contact. In een ander onderzoek kwam naar voren dat de spermakwaliteit van mannen verbeterde.
Naast de voordelen op seksueel gebied is uit recent onderzoek gebleken dat het wortelextract ook een positieve invloed heeft op onze slaap. Bij dit onderzoek werd de invloed van Ashwagandha gemeten onder proefpersonen met een goed en slecht slaapritme. Bij beide groepen was er sprake van een verbetering in slaapkwaliteit. De kwaliteit van slapen verbetert aanzienlijk omdat het kruid grip heeft op de cortisol-huishouding en ervoor zorgt deze te verlagen. Hierdoor wordt er meer melatonine, het slaaphormoon, aangemaakt waardoor je makkelijker in slaap valt.
Een stralende huid
Dat stress niet goed voor je is, is inmiddels algemeen bekend. Naast het onrustige gevoel dat bij stress ervaren wordt, zorgt stress dat er vrije radicalen vrijkomen in het lichaam. Vrije radicalen zijn bijproducten van de stofwisseling en veroorzaken schade aan cellen en weefsel. Deze schade wordt ook wel oxidatieve stress genoemd en dit ben je liever kwijt dan rijk!
Oxidatieve stress zorgt voor huidveroudering, donkere vlekken en kringen onder de ogen en rimpels in de huid. Ashwagandha werkt als antioxidant en gaat deze schade tegen, waardoor cellen en weefsels beschermt worden. De wortel van de Ashwagandha plant heeft tevens antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen welke infecties als acne tegengaan. Ook zorgt het kruid ervoor dat het collageen in onze huid bevordert wordt, wat zorgt voor stevigheid en elasticiteit van de huid. Twee belangrijke aspecten voor het tegengaan van huidveroudering.
Naast het reguleren van stress, het verbeteren van seksuele functies, het slaapritme en een stralende huid is Ashwagandha ook het proberen waard bij;
- Schildklierproblemen
- Reuma
- Spierzwakte
- Overgangsklachten
- Diabetes
- CVS (het chronisch vermoeidheidssyndroom)
- Tekorten aan dopamine en GABA
Slik je medicijnen dan kan het zijn dat Ashwagandha invloed heeft op de werking hiervan en is oplettendheid van belang! Ga dus nooit zelf experimenteren naast het gebruik van medicatie en vraag voor gebruik en advies jouw apotheker en/of huisarts!
🌾 Bestel onze Ashwaghanda hier - 60 Vcaps >>
Bronnen:
1. https://www.orthokennis.nl/artikelen/ashwagandha-koninklijk-kruid-uit-india
2. https://www.sohf.nl/blog/ashwagandha-nuttig-bij-slapeloosheid#
3. https://www.orthokennis.nl/artikelen/ashwagandha-koninklijk-kruid-uit-india