Een onverzadigd gevoel en de link met omega-3 vetzuren.

Geschreven datum: 11-10-2021
Auteur: Marloes -

vitaminepillen en supplementen


Eet je elke dag heel gezond maar blijf je honger houden en/of heb je weinig energie? Probeer je wat af te vallen maar lukt dat ondanks alle goede pogingen niet? Er is een grote kans dat je hormoonhuishouding niet helemaal in balans is. Een disbalans van de hormonen kan ontstaan door langdurig teveel stress, weinig slaap of het eten van ongezonde voeding. 


In deze blog vertellen we je graag meer over leptine. Hét hormoon dat zorgt voor de hoeveelheid energie die we hebben en hoeveel we eten.

Wat is leptine?
Leptine is een hormoon dat wordt aangemaakt door vetcellen in het lichaam, en staat ook wel bekend als het verzadigingshormoon. Hoe meer vetcellen er in het lichaam aanwezig zijn, hoe meer leptine er in het bloed zit. Het hormoon onderdrukt op een natuurlijke manier het hongergevoel, zorgt dat je niet teveel eten en geeft duidelijk aan wanneer het tijd is om mes en vork naast je te leggen.

De hersenen zijn goed op de hoogte hoeveel energie reserves (lichaamsvet) er is en hoeveel vet er nog verbrand kan worden. Helaas kan het ook voorkomen dat het lichaam resistent wordt tegen leptine. Dit is het gevolg van een langdurige ongezonde levensstijl. Hoe meer vet zich ophoopt in een vetcel, hoe meer leptine er wordt aangemaakt. Wanneer hier lange tijd (te) veel van vrijkomt raken de hersenen in de war. Het gevolg hiervan is, is dat de hersenen het seintje missen wanneer het lichaam vol zit en genoeg heeft gehad. Het lichaam blijft letterlijk vragen om meer calorieën omdat het maar niet verzadigd raakt. Resistentie komt vaker voor bij mensen met overgewicht. Het probleem is in deze niet de hoeveelheid leptine die aanwezig is in het lichaam, maar de overgevoeligheid voor dit hormoon.

afvallen met supplementen


Ben je resistent voor leptine, dan kun je symptomen ervaren als: weinig energie, een onverzadigd gevoel hebben en moeite hebben met afvallen. Maar niet alleen mensen met overgewicht kunnen hier last van hebben, ook als je slank bent kun je resistent voor leptine zijn. Het vet zit bij slanke vrouwen niet aan de buitenkant maar aan de binnenkant, tussen de organen. Resistentie bij slanke vrouwen is vaak te herkennen aan weinig spiermassa en de verhouding vet/spieren die uit balans is. Het gaat dus in deze niet om de wilskracht die je mist bij het stoppen van ongezond eten, maar het lichaam welke het idee heeft dat je in hongersnood zit.

Naast leptine speelt ook insuline een belangrijke rol in dit verhaal. Insuline werkt nauw samen met leptine. Insuline zorgt ervoor dat de suikers (glucose) uit het bloed gehaald worden. Vervolgens worden deze suikers gebruikt als energie of opgeslagen in de lever, vet en spieren. Wanneer er lange tijd te veel suikerrijke voeding wordt gegeten, moet het lichaam meer insuline aanmaken om de suikers te verwerken. Het lichaam wordt hierdoor minder gevoelig voor insuline. Net als leptine kan er een resistentie ontstaan. Resistentie zorgt voor chronisch hoge insuline gehaltes in het bloed. Daarnaast blokkeert het hormoon insuline leptine wanneer er teveel aanwezig is in het lichaam.

Als er teveel insuline aanwezig is in het bloed en er wordt geen ‘leptine signaal’ afgegeven, weten de hersenen niet dat er al veel energie is opgeslagen. Ook in dit geval missen de hersenen het wel bekende seintje met als gevolg dat je honger blijft hebben. Chronisch hoge insuline gehaltes in het bloed is één van de hoofdoorzaken waarom mensen resistent voor leptine worden.

Gelukkig is het mogelijk om beide hormonen weer in balans te krijgen waardoor je energiepeil omhoog gaat en het afvallen weer gaat lukken. Wat kun je doen?


Koolhydraten en suikers
Probeer te stoppen met het eten van snelle koolhydraten en suikers. Om de insuline en leptine weer in balans te krijgen is het verstandig om zoveel mogelijk te kiezen voor pure en natuurlijke producten en ‘snelle’ producten links te laten liggen. Snelle koolhydraten en suikers zorgen voor een snelle piek (en snelle daling) in de bloedsuikerspiegel waardoor er veel insuline aangemaakt wordt. Snelle koolhydraten zijn snoep, koek en frisdrank maar ook producten met "wit meel" zoals witte pasta, witte rijst en witbrood. Ook alle kant en klaar producten kun je beter laten liggen in de supermarkt. Deze bevatten veel suikers en weinig vezels. Kies liever voor langzame koolhydraten als volkorenproducten (bruine rijst, pasta), pure en natuurlijke producten. Het voordeel van langzame koolhydraten is, is dat het lichaam er energie uithaalt en deze geleidelijk vrijgeeft. Er ontstaan minder hoge pieken in de bloedsuikerspiegel waardoor je minder moe en minder snel weer trek krijgt.

vis omega 3 visolie supplement


Fruit
Eet fruit maar let op dat je hier niet teveel van eet. Fruit bevat fructose, welke net als alle andere suiker soorten zorgen voor een hoge piek in de bloedsuikerspiegel. Door de vezels en mineralen is fructose minder ongezond dan geraffineerde suiker maar onthoud wel dat een hoge piek in je bloedsuikerspiegel op de loer ligt.

Omega-3 (supplement)
Veel Nederlands hebben een tekort aan omega-3 en juist deze vetzuren zijn belangrijk voor het behouden van een stabiele bloedsuikerspiegel. Omega-3 vetzuren zorgen namelijk dat de celmembranen flexibel genoeg blijven en goed kunnen reageren op insuline. Hierdoor kan het lichaam de energie uit de glucose en vetten efficiënter verbranden. Naast een stabiele bloedsuikerspiegel zijn omega-3 vetten de belangrijkste energiegevers en vormen ze de basis van onze hormonen. Tevens geven ze een gevoel van verzadiging, precies hetgeen je nu mist. Om voldoende vette vis binnen te krijgen wordt aangeraden om twee keer per week vette vis als haring, zalm of makreel te eten. Lukt dit niet? Kies dan voor een omega-3 supplement, zo weet je zeker dat je voldoende binnenkrijgt en profiteert van de vele voordelen!

Wil je aan de slag met een omega-3 supplement en de positieve effecten hiervan ervaren? Kijk dan in onze webshop. Mocht je twijfelen of jouw medicatie gecombineerd kan worden met één van onze supplementen? Lees altijd de bijsluiter op de verpakking en neem bij vragen altijd contact op met je huisarts.

Bronnen: Marjolein Dubbers, Vivonline, Alfred Vogel