Magnesium en ons hart.

Geschreven datum: 17-08-2023
Auteur: Team Vitaminepillen.nl

Het bekende en o zo belangrijke mineraal magnesium is al eerder in een aantal van onze blogs onder de aandacht gebracht. Desondanks gaan we in dit artikel graag wat dieper in op de centrale rol die magnesium speelt bij een goede werking van het hart en, meer specifiek, de regulerende functie bij de zenuwoverdracht die de hartslag stuurt. Eenvoudiger gesteld: magnesium is cruciaal in het voorkomen van onder andere (milde) hartritmestoornissen, een te hoge hartslag en hypertensie.

Een uitgebreid, en op sommige punten bijzonder technisch, wetenschappelijk artikel in het vaktijdschrift Antioxidants heeft hier in september 2020 de aandacht op gevestigd. Het onderzoek is uitgevoerd door de afdeling cardiologie van de University of Minnesota, onder leiding van Dr. Man Liu. (1)

Het verbaast ons in ieder geval niet dat de inleiding erop wijst dat door een combinatie van verarmde landbouwgrond en consumptie van verrijkt en voorbereid voedsel, veel inwoners van de Verenigde Staten onvoldoende magnesium binnenkrijgen. Gemiddeld krijgen Amerikanen tussen 185 en 235 milligram magnesium per dag binnen. Het Voedingscentrum legt de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (ADH) voor magnesium op 350 en 300 milligram voor respectievelijk een volwassen man en vrouw.

Bekijk onze magnesium supplementen eens bijvoorbeeld, klik hier!

Daar zit men in de VS dus flink onder, nog volgens Dr.Liu, én andere onderzoekers. (2) Ze schatten dat één op de twee Amerikanen onder de ADH blijft, dit ondanks de claim dat magnesium in heel veel voedingsmiddelen zit. Bewezen is ook dat 23 procent van de bejaarden in de Verenigde Staten lijden aan hypomagnesia, een chronisch tekort aan magnesium. De magnesiumwaarden in hun bloed zijn lager dan 1,7 mg per deciliter. (3)

Dat is voornamelijk voor deze leeftijdscategorie geen goed nieuws. Oudere mensen nemen vaker dagelijks medicijnen in die extra magnesiumopname juist noodzakelijk maken.(4) En nog belangrijker: ouderen zijn kwetsbaarder voor hart-en vaatziekten waarvoor volgens dit onderzoek magnesium juist een sterke preventieve werking heeft. Zo stelt de inleiding verder dat:


‘onze onderzoeksgroep heeft vastgesteld dat magnesium suppletie een significante gunstige invloed heeft op de diastolische functie van het hart.’(5)

De diastole is de fase waarin het hart zich ontspant en terug volloopt met bloed. In normale omstandigheden duurt dit rustmoment 0,4 seconden. Het bewezen effect van magnesium op deze belangrijke diastolische functie is zo groot, dat het onderzoeksteam zelfs therapeutische mogelijkheden ziet in magnesium suppletie. Het zou kunnen ingezet worden bij diastolisch hartfalen, waarbij de hartspier zich niet goed genoeg ontspant. (6) Opvallend, want volgens het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde zijn er momenteel (nog):

‘weinig gegevens over de optimale medicamenteuze behandelstrategie voor patiënten met diastolisch hartfalen.’(7) Bovenstaande zorg dateert weliswaar van 2003, maar Dr. Liu’s onderzoek uit 2020 stelt eveneens:‘

'Er bestaan geen specifieke behandelmethodes voor diastolisch hartfalen.'(8) Lage tot extreem lage magnesium waardes werden sowieso gedetecteerd bij patiënten met hartaandoeningen allerhande, hypertensie, beroertes en overigens ook diabetes.

supplementen goed voor je hart

Niet verwonderlijk dat het gedetailleerde artikel vervolgens inzoomt op de specifieke werking van magnesium op het menselijk hart. Magnesium speelt een rol in de elektrische prikkeloverdracht die vanuit de sinusknoop zorgt voor een rustig en regelmatig hartritme. Dr. Liu gaat uitgebreid in op de rol van magnesium op intracellulair niveau: 'het werkt in de mitochondriën regulerend met betrekking tot de transportketen van elektronen (ETC). Met name voor het zenuwstelsel en aansturing van het hart vanuit de sinusknoop is die regulering van groot belang.'

Hoewel (nog) geen geneesmiddel, speelt magnesium ongetwijfeld een rol bij het tot stand komen van een normale hartslag. Vervelende overslagen, hartkloppingen en (milde) hypertensie kunnen het gevolg zijn van een tekort aan magnesium. De onderzoekers van de Division of Cardiology University of Minnesota wijzen ook op het laatste feit:

‘Magnesium is het vierde meest voorkomende mineraal en het tweede meest voorkomende intracellulaire twee-waardige kation. Het werkt als een cofactor voor meer dan 300 metabolische reacties [in het menselijk lichaam].’


Redenen te over ervoor te zorgen dat je er genoeg van binnenkrijgt, bekijk onze Magnesium supplementen eens bijvoorbeeld, klik hier! 

Bronnen:

  1. Costello, R.B.; Elin, R.J.; Rosanoff, A.; Wallace, T.C.; Guerrero-Romero, F.; Hruby, A.; Lutsey, P.L.; Nielsen, F.H.; Rodriguez-Moran, M.; Song, Y.; etal. Perspective: The case for an evidence-based reference interval for serum magnesium: The time has come. Adv. Nutr. 2016, 7, 977–993; Nielsen, F.H. Magnesium deficiency and increased inflammation: Current perspectives. J. Inflamm. Res. 2018, 11, 25–34.
  2. Man Liu, Ibid., ‘Studies have reported that ~50% of the US population, especially the elderly, consume less than the estimated average requirement for Mg [33,34,35] and ~23% of US adults have hypomagnesemia (serum Mg <0.7 mM or 1.7 mg/dL).’
  3. Man Liu, ‘Magnesium, Oxidative Stress, Inflammation, and Cardiovascular Disease.’, in: Antioxidants, 2020, 9(10), 907. Zie ook: https://doi.org/10.3390/antiox9100907
  4. Ibid., ‘Moreover, chronic diseases and medications such as diuretics, thiazides, cytotoxic drugs, digoxin, aminoglycosides, and steroids can further increase Mg loss, decrease Mg absorption, and cause hypomagnesemia.’
  5. Y.M. Smulders, C.D.A. Stehouwer, J.G.F. Bronzwaer en O. Kamp, ‘Diastolisch hartfalen. Stand van zaken.’, in: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 16/12/2003.
  6. Man Liu, ‘Ibid.’, ‘There are no specific therapies for diastolic HF.’
  7. Ibid., ‘Hypomagnesemia is commonly observed in HF [4,5,6,7,8,9,10],DM [1,11], CVD [6,12,13,14], hypertension [15,16], and stroke.’
  8. Ibid., ‘Mg is the fourth most abundant mineral and the second most abundant intracellular divalent cation. It acts as a cofactor for more than 300 metabolic reactions.’