5-HTP: het supplement tegen stress en vermoeidheid

Geschreven datum: 24-07-2021
Auteur: Marloes -

Je komt het waarschijnlijk steeds vaker tegen in winkels en producten, 5-HTP. 5-HTP staat voor 5-HydroxyTryptoPhan (5-hydroxytryptofaan) en is een aminozuur dat direct de bloed-hersenbarrière kan passeren. In de hersenen wordt het omgezet naar serotonine, ook wel bekend als hét gelukshormoon en booster voor je algehele gezondheid. Het ontstaat door de verwerking van tryptofaan, een aminozuur dat van nature niet terug te vinden is in ons lichaam.

De belangrijkste bronnen van dit stofje zijn eiwitbronnen als sojaproducten, Parmezaanse kaas, sesamzaad en zonnebloempitten maar ook haver, bananen en chocolade zijn belangrijke bronnen van tryptofaan. (L-)tryptofaan is een stof die naast 5-HTP ook regelmatig als een interessant supplement wordt gemarkeerd. Echter heeft je lichaam maar liefst tien keer zoveel (L-)tryptofaan nodig om dezelfde effecten te bereiken als 5-HTP. Ook heeft het transportmoleculen nodig om te worden opgenomen door het lichaam. 5-HTP kun je echter
niet uit voeding halen, het is namelijk een stof uit de Afrikaanse Griffonia simplicifolia plant en is alleen te verkrijgen via een supplement. Kies in het geval van stress en vermoeidheid dus echt voor 5-HTP in plaats van L-tryptofaan voor het beste resultaat.

Maar hoe zit het dan precies?
Zoals we hierboven al schreven wordt 5-HTP omgezet naar serotonine. Het belangrijkste stofje wat betreft je stemming, gedrag, libido en het reguleren van je eetlust. Een tekort hiervan wordt ook wel in verband gebracht met depressies en paniekaanvallen. Wanneer je niet goed in je vel zit is een tekort aan serotonine 9 van de 10 keer de oorzaak. Wist je dat dit serotonine ook vrijgemaakt wordt bij het gebruik van drugs als XTC en MDMA. Dit is de reden waarom gebruiker daarvan altijd zo vrolijk en knuffelig is een festival. Ook heb je serotonine nodig voor een goede slaap. Om het slaaphormoon melatonine aan te maken heb je namelijk serotonine nodig. Melatonine is goed voor je slaap-waakritme, hormoonafgifte en lichaamstemperatuur. De aanmaak van melatonine gebeurt in je hersenen en zorgt ervoor dat je lichaam weet dat het tijd is om te gaan slapen als het donker wordt en weer wakker moet worden als het licht wordt. Een tekort van dit stofje wordt veroorzaakt door teveel stress of een tekort aan tryptofaan met als gevolg een laag libido, slapeloosheid, depressieve klachten en stemmingswisselingen. Onthoud dus: zonder serotonine geen melatonine. En zonder serotonine en melatonine is kans heel groot dat je je dus niet helemaal goed voelt.

stress en depressie supplementen

Kun je op dit moment wel wat extra ondersteuning gebruiken wat betreft je stemming en je slaap? En kies je liever voor een natuurlijk product? Dan is 5-HTP sterk aan te bevelen. Het zorgt namelijk voor de aanmaak van (extra!) serotonine en melatonine. Uit onderzoek is gebleken dat 5-HTP de gezonde en natuurlijke slaap ondersteunt en zou het bij kinderen die vaak last hebben van nachtmerries goed in te zetten zijn.  

Laat je goed informeren!
Echter is het gebruik van dit supplement niet zonder gevaren. Alvorens je het product direct in je (digitale) winkelmandje stopt is het goed na te gaan of het te gebruiken is in combinatie met eventuele medicijnen die je gebruikt. Zo wordt 5-HTP afgeraden om te gebruiken in combinatie met medicijnen die de hersenstofwisseling beïnvloeden zoals antidepressiva of kalmerende middelen. Ook geldt dit voor kruiden en supplementen die de serotonine opname of spiegel verhogen als valeriaan en Sint Janskruid.

Een teveel aan serotonine kun je krijgen door twee of meer medicijnen te nemen die serotonine verhogend zijn. Wij raden het dus sterk af om dit zomaar, zonder overleg, te combineren met andere serotonine boosters. Wanneer je besluit 5-HTP te gaan gebruiken voor jezelf, of voor je kind met nachtmerries, adviseren we je dus om eerst contact op te nemen met je huisarts of apotheker. 

Relevante producten:
✅ 5HTP / Griffonia - 60 Vcaps -  > > >

 Bronnen:
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/227180/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15146330/