Krill olie supplementen, beter dan "reguliere" Omega 3 supplementen?

Geschreven datum: 10-02-2023
Auteur: Team Vitaminepillen.nl

Heeft u ooit gehoord van krill? Ook voor ons was het even wennen aan de naam van deze nieuwkomer in de supplementenindustrie. Want, visolie en omega 3 vetzuren kennen we allemaal, maar de olie uit de krill garnalen uit de wateren van Antarctica zou een XL-variant van de klassieke visolie zijn.

krill olie supplementen omega 3

‘Krill’ is een verzamelnaam voor een geheel van kleine ongewervelde, garnaalachtige zeedieren die behoren tot de orde Euphausiacea. Het woord krill is een betrekkelijk nieuw woord in het Nederlands en is oorspronkelijk rond 1950 uit het Noors overgenomen. Het is etymologisch verwant aan het Nederlandse ‘kriel’ dat gebruikt wordt voor allerhande kleingoed, denkt u maar aan krielaardappeltjes.

Echter wordt de populaire olie van deze garnaaltjes uit de Krill-familie vooral gewonnen uit het Antarctisch krill. Dit diertje leeft, zoals de naam al aangeeft, vooral in de wateren rond de Zuidpool. Antarctisch krill voedt zich met algen die onderaan het antarctisch pakijs groeien. (1)

Dit krill is een minder bekende bron van omega 3-vetzuren. De olie wordt geëxtraheerd volgens een speciaal proces, en is sinds kort populair in de supplementenindustrie. De olie is bijzonder rijk aan twee belangrijke omega 3-vetzuren, te weten eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Eerstgenoemde is een molecule uit de omega-3-familie, en draagt bij tot de goede werking van het hart- en vaten systeem. Bovendien draagt eicosapentaeenzuur bij aan de instandhouding van een normale hartfunctie, heeft het een gunstig effect op de bloeddruk en bevordert het de normale hersenfunctie. Dit geldt ook voor DHA: het is een poly-onverzadigd vetzuur dat, in mindere mate, eveneens voorkomt in zalm en haring.


Beide vetzuren zorgen voor een verlaging het triglycerideniveau in het bloed, en zijn daarom gunstig bij slechte cholesterol-waardes. Tekorten aan DHA zouden ook leiden tot verlaging van het serotonineniveau in de hersenen, met bijgevolg een verhoogd risico op het ontwikkelen van Alzheimer bij ouderen, en ADHD/depressie bij (jong)volwassenen. Voorlopig wetenschappelijk onderzoek wijst ook op beschermend, zo niet herstellend, vermogen tegen bepaalde vormen van kanker. (2) Tot slot staat krill (en visolie) bekend als remedie tegen rode en droge ogen.

Maar wat is nu het verschil tussen krill olie en de ‘klassieke’ visolie tabletten? Daarover bestaat veel discussie. Onze collega’s van Flinndal sommen in een lezenswaardige blog een aantal nadelen op met betrekking tot krill olie vergeleken met andere, en meer gebruikelijke, visolie supplementen. De dosering in werkzame stoffen EPA en DHA zou nauwelijks verschillen, en over het algemeen zijn tabletten met krill duurder. 

krillolie supplement goedkoopste omega 3

 

Hier staat tegenover dat krillolie de omega-3-vetzuren EPA en DHA in een andere vorm bevat dan visolie: in laatstgenoemde komen de vetzuren voor in de triglyceridenvorm, en in krillolie in de fosfolipidenvorm. Fosfolipiden vormen de bakstenen en cement waarmee iedere celwand van elk levend dierlijk organisme is opgebouwd. Onze darmen en onze hersenen zijn opgebouwd met celwanden die bestaan uit fosfolipiden. Elk stofje dat is gebonden aan deze fosfolipiden kan sneller en efficiënter de celwand passeren, daar waar het nodig is. De fosfolipidenvorm in krill komt overeen met onze lichaamseigen vorm. Dit is zeer belangrijk voor de bouw, functie en bescherming van onze celmembranen in het algemeen en onze zenuw- en hersencellen in het bijzonder, aldus nog het Gezondheidsnet.

Laten we het erop houden dat als u wel eens visolie supplementen gebruikt, de krill-variant u zeker kan interesseren. Wellicht bent uzelf degene die het beste ervaart van welke vorm u het meeste welzijn ervaart. Wij gaan de wetenschappelijke ontwikkeling hieromtrent opvolgen, en komen in toekomstige blogs zeker terug op dit interessante supplement.

Bronnen:
1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Krill
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17640164/
3.https://www.gezondheidsnet.nl/voeding/wat-is-het-verschil-tussen-visolie-en-krillolie