Vitamines voor de hersenen!

Geschreven datum: 17-01-2024
Auteur: Marloes -

Waar het bij ongezond eten vaak en alleen gaat over gewicht/uiterlijk, wordt er een belangrijk aspect vergeten, namelijk de hersenen. Alles wat je binnenkrijgt heeft invloed op je hersenen en dus op je psychische gezondheid. Maar liefst 20 procent van wat je eet gaat als energie direct door naar je brein. Zonde dat over dit onderwerp nauwelijks gesproken wordt!

Je hersenen zorgen namelijk voor alle lichamelijke functies die ons in leven houden. Zo kunnen de juiste vitaminen symptomen bestrijden als vergeetachtigheid en hersenmist, maar kunnen ze ook het concentratievermogen verbeteren, bepaalt het je gemoedstoestand en houden ze je brein (ook op latere leeftijd) jong en gezond. Echter is onze voeding vaak niet zo gevarieerd als het zou moeten zijn.

In deze blog vertellen we je meer over welke vitamines goed voor je zijn en in welke voedingsmiddelen je deze kunt terugvinden.

supplementen voor hersenen

 

Vitamine A (bekijk hier supplementen met vitamine A) 💊
Ook wel bekend als bètacaroteen, is erg goed voor je hersenen. Deze stof beschermt namelijk je celwanden en gaat de cognitieve achteruitgang (onder andere concentratie, geheugen en oriëntatie) tegen. Ook wordt voldoende inname van deze vitamine gekenmerkt door een sterker mentaal vermogen. Heel belangrijk dus, want het mentaal vermogen heeft betrekking op je emotionele, cognitieve en sociale vaardigheden. Ook is vitamine A een belangrijk vitamine voor je zicht. Onderzoekers hebben al lang ontdekt dat een groot gebrek aan vitamine A kan leiden tot nachtblindheid, en zelfs permanente blindheid. 

Bètacaroteen komt vooral voor in groene bladgroente als spinazie, broccoli en selderij. Ook wortelen, mango's en papaja bevatten veel van deze stof. Bètacaroteen is een pigment dat de kleur oranje – rood geeft. Kies dus vooral voor deze kleurrijke groenten en fruit als je op zoek bent naar een vitamine A boost. Daarnaast vind je vitamine A terug in lever, vette vis en boter.  Ben je zwanger? Een te hoge inname van vitamine A is schadelijk voor je ongeboren kindje. Slik in dit geval geen supplement en pas op met voedingsmiddelen met een hoog vitamine A-gehalte.

Vitamine B
Andere belangrijke vitamines voor de hersenen zijn de B-vitamines. Deze vitamines zijn noodzakelijk voor de zenuwcellen en helpen bij de aanmaak van signaalstoffen tussen de cellen. Daarnaast houden ze het vettige omhulsel rond de cel gezond. Wanneer er een tekort aan vitamine B in het lichaam is zullen er ongemakken ontstaan als een verslechterd geheugen, concentratievermogen en zelfs een depressie ligt op de loer.

Uit onderzoek is gebleken dat een vitamine B1 (ook wel thiamine) tekort kan leiden tot problemen als geheugenverlies, verwardheid en depressies. Er kan hierdoor schade ontstaan aan bepaalde delen van je hersenen en in sommige gevallen ontwikkelen mensen zelfs het syndroom van Korsakoff. Over het algemeen komt dit enkel voor bij mensen voor die hun leven lang overmatig alcohol hebben gedronken. Maar ook vitamine B3 (ook wel niacine) en B11 (ook wel foliumzuur) zijn essentieel bij de vorming en verbetering van het geheugen. Zo gaat het hersenmist en vergeetachtigheid tegen. 

Vitamine B5 en B6 zijn van invloed op de aanmaak van neurotransmitters. Vitamine B5 (ook wel pantotheenzuur) en vitamine B6 (ook wel pyridoxine) dragen bij aan een goede psychische gezondheid. Daarnaast is B6 betrokken bij de productie van serotonine en dopamine. Deze laatste twee zijn vooral erg goed voor je humeur. Een te lage inname van deze B-vitamines zou kunnen leiden tot neerslachtige gevoelens. Ook zijn B5 en B6 goed voor een optimaal denk- en leervermogen en een goed werkend geheugen. 

Tot slot is vitamine B12 ook een belangrijke B-vitamine om te onthouden. Een tekort aan B12 wordt geassocieerd met cognitieve achteruitgang als vergeetachtigheid en concentratieproblemen

Vitamine B is vooral terug te vinden in dierlijke producten maar ook in noten, vette vis, zilvervliesrijst, aardappelen, eieren en groenten en fruit. In onze webshop vind je een vitamine B complex, voorzien van verschillende B-vitamines. Ook zijn bovengenoemde B-vitamines los te verkrijgen.

Vitamine C (bekijk hier onze Vitamine C supplementen) 💊
Vitamine C is een vitamine die een belangrijke rol speelt bij het aanmaken van neurotransmitters. Neurotransmitters zijn chemische elementen die voor de communicatie tussen de zenuwcellen zorgen. De bekendste neurotransmitters zijn: serotonine, dopamine, noradrenaline, acetylcholine, glutamaat en GABA (gamma-aminoboterzuur). Deze zenuwcellen, ook wel neuronen genoemd, waarvan we er miljoenen in onze hersenen hebben, zijn gespecialiseerd in het ontvangen, verwerken en doorgeven van informatie. 

Een tekort kan leiden tot problemen met zowel je korte- als lange termijn geheugen. Uit onderzoek is gebleken dat extra inname van een vitamine C supplement wordt geassocieerd met een verminderde kans op geheugenproblemen en dementie. Vitamine C vind je onder andere terug in groenten en fruit (vooral citrusvruchten) en aardappelen.

Vitamine D (klik hier voor onze vitamine D supplementen) 💊
Als laatste in dit rijtje mogen we vitamine D niet vergeten. Deze vitamine krijgt steeds meer bekendheid omdat het, naast het immuunsysteem en de botten, veel positieve effecten heeft op de hersenen. Zo blijkt uit meerdere onderzoeken dat een hoge vitamine D status mogelijk beschermt tegen de ontwikkeling van dementie. Daarnaast is er onderzoek gedaan naar vitamine D en de ziekte van Parkinson. 

Bij dit onderzoek kreeg de helft van de deelnemers een jaar lang 1200 IE (internationale eenheid) vitamine D per dag en de andere helft van de deelnemers een placebo. Bij de laatste groep verslechterde de aandoening binnen een jaar, bij de groep die dagelijks een vitamine D supplement kregen werd geen verslechtering te zien.

Uiteraard moeten we ook de effecten van vitamine D op het humeur niet vergeten. Vitamine D stimuleert namelijk de aanmaak van serotonine, ook wel bekend als het gelukshormoon. Een tekort aan vitamine D verlaagt het serotoninegehalte waardoor je je neerslachtig kan voelen of zelfs last kan krijgen van een depressie. Niet vreemd dat in de winter meer mensen last hebben van een zogeheten winterdip. Dit komt door een gebrek aan (zon)licht deze periode. Zon is namelijk de grootste bron van vitamine D. Naast zon vind je het in voeding het beste terug in vette vis als haring, zalm en makreel. Ook eieren en vlees zijn een goede bron van vitamine D, daarnaast wordt vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.

 

vitamines hersenen

 

Naast bovengenoemde supplementen is een gezond en gevarieerd voedingspatroon uiteraard ook van belang om het risico op hersenaandoeningen te verkleinen. Ook voldoende slaap en regelmatig bewegen helpen hierbij. Tevens is het belangrijk om je hersenen te blijven uitdagen, dit kan door middel van denkspelletjes of jezelf iets nieuws aan te leren.

Bronnen: Hersenstichting, Stichting OrthoKennis, Charlotte Labee, Radboud Universiteit, Verken je geest, Voedingscentrum, https://www.j-alz.com/issues/17/vol17-1.html