De behoefte aan bepaalde/specifieke voedingsstoffen verandert naarmate we ouder worden. Dit is het gevolg van de veranderingen in het lichaam en de afname van lichamelijke activiteiten. De behoefte aan bepaalde voedingsstoffen verschilt per persoon en is niet alleen afhankelijk van de leeftijd, maar ook van de levensstijl.
Zo kan het zijn dat er minder gezond of gevarieerd gegeten wordt maar ook het gebruik van medicijnen, bijvoorbeeld bloedverdunners, kan invloed hebben op de opname van vitamines en mineralen. Daarnaast is ondervoeding bij ouderen boven de 70 jaar een groot probleem aan het worden. Dit heeft negatieve gevolgen voor de gezondheidstoestand en de functionaliteit van de ouderen. Als deze doelgroep bijvoorbeeld te weinig beweging heeft, verliezen ze spiermassa en spierkracht. Dit is moeilijk te herstellen en kan resulteren in blijvende verslechtering van de gezondheid. Om tekorten in het lichaam te voorkomen en goed te blijven functioneren is een supplement, naast gezonde voeding en beweging, sterk aan te raden. In deze blog informeren we je over welke supplementen voor ouderen raadzaam zijn.
Vitamine B12
Een vitamine B12 tekort bij ouderen is een veel voorkomend probleem. Maar liefst 10 procent van de 70-plussers heeft een tekort. Een belangrijke oorzaak hiervan is de verminderde opname van vitamine B12 in de darm. Dit kan komen door bijvoorbeeld een maagslijmvliesontsteking, welke veel bij deze doelgroep voorkomt. Door een ontsteking hieraan kan de maag de vitamine B12 niet goed voorbewerken waardoor dit minder goed opgenomen wordt. In dit geval wordt een supplement aangeraden. Daarnaast wordt een supplement B12 veel beter opgenomen door het lichaam dan voeding voorzien van vitamine B12. Dit komt omdat dit voor een deel zonder voorbewerking in de darm wordt opgenomen. Een vitamine B12 tekort kan bloedarmoede veroorzaken en stoornissen aan het zenuwstelsel. Dit uit zich in klachten als vermoeidheid, kortademigheid, hartkloppingen en duizeligheid. Stoornissen aan het zenuwstelsel zijn te herkennen aan tintelingen in handen of voeten, coördinatiestoornissen en spierzwakte in de benen. Daarnaast zijn er op dit moment veel onderzoeken gaande die de werking van vitamine B12 op dementie heeft. Een belangrijk supplement dus voor deze doelgroep! Voor volwassenen geldt een dagelijkse hoeveelheid van 2,8 microgram.

Vitamine D
Ook het vitamine D tekort is onder ouderen aanzienlijk hoog. Ongeveer de helft van alle ouderen in Nederland heeft een te lage vitamine D spiegel. Vitamine D is belangrijk voor het behoud van sterke botten en spieren. Ook is het noodzakelijk voor de opname van calcium en speelt het een belangrijke rol bij een sterk en gezond immuunsysteem.
De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht echter maakt het lichaam op latere leeftijd dit minder goed aan, het maakt in deze dus niet uit of je wel of niet veel buiten komt. Geadviseerd wordt om vanaf 70 jaar 20 microgram per dag binnen te krijgen. Ben je jonger dan 70 jaar dan geldt een advies van 10 microgram per dag. Naast zonlicht komt een klein deel van de benodigde vitamine D uit voeding. Het is terug te vinden in vette vis, vlees, eieren en melkproducten. Omdat dit een kleine hoeveelheid is en de opname via zonlicht op latere leeftijd minder goed aangemaakt wordt is een supplement aan te raden.
Magnesium
Zoals we eerder schreven kan het gebruik van medicijnen ook invloed hebben op de opname van vitamines en mineralen. Zo gebruiken ouderen vaak vijf of meer medicijnen. Dit geeft naast een verhoogde kans op interacties tussen medicijnen ook tekorten.
Zo blijkt uit onderzoek dat uitgevoerd is door specialisten van het ziekenhuis Gelderse Vallei en de Wageningen University & Research dat maar liefst 80 procent van de deelnemers met 5 of meer medicijnen een tekort heeft van het mineraal magnesium. Ze concludeerde dat protonpompremmers, ook wel maagzuurremmers, extra kans gaven op een te lage magnesiumspiegel. Ook vonden de onderzoekers een relatie met diabetesmedicijnen. Klachten die kunnen ervaren worden bij een magnesiumtekort zijn rusteloosheid, verwardheid en hoofdpijn. Is er sprake van een langdurig tekort dan kunnen er hartklachten ontstaan waaronder een verhoogde bloeddruk of hartritmestoornissen. Daarnaast neemt de kans op een hartinfarct of beroerte toe. Producten welke rijk zijn aan magnesium zijn vooral groene bladgroenten als andijvie, spinazie en boerenkool maar ook granen als haver, rogge, zilvervliesrijst en gerst. Ditzelfde geldt voor noten, peulvruchten en gedroogde vruchten. Kies je voor een magnesium supplement dan wordt geadviseerd niet meer dan 250 microgram per dag te nemen.
Visolie
Visolie bevat de omega-3 vetzuren ALA, EPA en DHA en wordt onder andere ingenomen voor de werking van het hart. Ook is het een essentiële bouwstof voor de hersenen. Zo is er bij voldoende inname van EPA en DHA sterk bewijs voor een verlaagde kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en een hoog cholesterol. Ook zijn er aanwijzingen dat omega 3-vetzuren mentale problemen zoals dementie en depressiviteit verminderen. De Gezondheidsraad beveelt per dag 450 mg visvetzuren (EPA en DHA) aan. Dit staat gelijk aan 2x per week een portie vis, waarvan 1x vette vis. Omdat onze voeding niet altijd voldoende omega-3 vetzuren bevat, is een supplement met visolie sterk aan te bevelen.
Calcium
Calcium is vooral terug te vinden in zuivelproducten en is belangrijk voor de botten en het gebit. Voldoende calcium onderhoudt het skelet en gaat botontkalking tegen. Daarnaast is het nodig voor een goede werking van de zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam. Ook met calcium geldt dat bij het ouder worden het vermogen tot opname minder wordt. De botten gaan hierdoor (sneller) ontkalken met als gevolg dat er sneller botbreuken opgelopen kunnen worden. Helaas verloopt het proces van botontkalking bij vrouwen sneller dan bij mannen. Naast voldoende bewegen, wat helpt tegen ontkalking van de botten wordt geadviseerd om vanaf 50 jaar bij vrouwen en vanaf 70 jaar bij mannen een calcium supplement te nemen. Let er wel op dat er niet meer dan 2500 milligram per dag genomen wordt.
Mocht je twijfelen of jouw medicatie gecombineerd kan worden met een van onze supplementen? Lees altijd de bijsluiter! Neem bij vragen altijd contact op met je huisarts.
Relevante producten:
- Vitamine B12
- Vitamine D
- Magnesium
- Omega
- Calcium
Bronnen: Stichting OrthoKennis, Alzheimer Nederland, AD |