Voorkom een winterdip.

Geschreven datum: 02-06-2021
Auteur: Marloes -

 Het is weer donker buiten en de ochtenden guur. Sommige mensen vinden de wintertijd heerlijk en de daarbij horende gezelligheid. Maar niet iedereen is gek op deze tijd van het jaar. Veel mensen ervaren namelijk een dip in hun gemoedstoestand, ook wel bekend als de zogeheten winterdip. Welke symptomen horen bij een winterdip en hoe kun je deze voorkomen? Hieronder vertellen we je er graag meer over.


Er zijn geen exacte cijfers bekend van de hoeveelheid mensen met een winterdip maar jaarlijks hebben ongeveer 500.000 Nederlanders last van een winterdepressie. Verwar dit echter niet met een winterdip of winterblues. Deze laatste twee zijn gelukkig een stuk milder, maar de aantallen liggen volgens de GGZ waarschijnlijk wel een stuk hoger dan een depressie. Ondanks dat het gelukkig een dipje is en van tijdelijke aard, neemt het niet weg dat je enorm last kunt hebben van klachten als een laag energieniveau, minder zin om dingen te ondernemen en prikkelbaarheid. Het is onbekend waarom de een hier meer last van heeft dan de ander, wel is bekend dat vrouwen meer last hebben van seizoen-omschakelingen dan mannen.

De reden dat zoveel mensen hier last van hebben is een verstoorde biologische klok. Het is overdag in deze tijd van het jaar langer donker waardoor je brein meer melatonine (het slaaphormoon) aanmaakt. Hierdoor kan er een disbalans ontstaan in je hersenen met als gevolg dat je overdag meer behoefte hebt aan slaap. Zelfs als je voldoende nachtrust hebt gehad word je niet uitgerust wakker. Daarnaast heeft de aanmaak van melatonine een negatief effect op hormonen die je stemming, eetlust, concentratievermogen en prestatievermogen reguleren. Niet gek dat je lichaam tijdens deze periode dus uit balans is!

💪- Bekijk hier onze producten speciaal voor het ondersteunen en verbeteren van je immuunsysteem! - 💪

Het is juist nu belangrijk dat je goed eet en voldoende vitamines binnenkrijgt. Als je je elke periode zo voelt weet je hoe ellendig het is en wil je er zo snel mogelijk van af of ze min mogelijk klachten ervaren. Wat kun je het beste doen?

  • Ga naar buiten en doe dit vooral in de ochtend. In de ochtend zit er relatief veel 'blauw' in het licht. Blauw licht remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Je zult je dus sneller wakker voelen.
  • Beweeg! Endorfine, de stof die je aanmaakt tijdens het sporten geeft een positieve boost aan je hersenen.
  • Eet gezond en gevarieerd. De juiste voedingsstoffen zorgen voor de aanmaak van geluks-stofjes die een winterdip tegengaan.
  • Creëer een vast slaapritme om je biologische klok te herstellen.
  • Vul bepaalde vitamines aan met een supplement.


Slikken van supplementen

Gelukkig zijn er een aantal vitamines en mineralen die baat kunnen hebben bij het voorkomen van een winterdip en je gemoedstoestand naar een positiever punt kunnen brengen. Hieronder vertellen we je welke dat zijn.

Vitamine D (klik hier voor onze vitamine D producten ✅)
Onze hersenen hebben verschillende vitaminen en mineralen nodig om goed te functioneren. Een van die vitamine is vitamine D. Vitamine D beïnvloedt verschillende stoffen die in de hersenen worden aangemaakt, een daarvan is serotonine. Een gebrek aan serotonine heeft als gevolg dat je niet goed in je vel zit. Serotonine staat namelijk ook wel bekend als het gelukshormoon. Een optimale vitamine D spiegel stimuleert de aanmaak van serotonine. Ook blijkt uit onderzoek van het WHI (Women’s Health Initiative) dat vrouwen die dagelijks voldoende vitamine D binnenkrijgen aanzienlijk minder depressieve klachten hebben dan vrouwen met een vitamine D tekort. Echter is het nog niet duidelijk of een tekort aan vitamine D resulteert in depressieve klachten of dat depressieve klachten resulteren in een tekort aan vitamine D. Mensen die last hebben van depressieve klachten komen minder vaak buiten en krijgen daardoor dus minder vitamine D binnen. Buiten, via de zon is de plek waar je vitamine D kunt opdoen. Omdat we vitamine D rond de winterperiode lastiger uit zonlicht aanmaken is het, om je goed te voelen, deze periode echt aan te raden om vitamine D bij te slikken. 


Omega-3 (klik hier voor onze Omega producten ✅)

Eet je twee keer per week vette vis? Dan is er een grote kans dat je weinig last hebt van sombere gevoelens. Omega-3-vetzuren staan namelijk bekend om hun humeur verbeterende effecten. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die twee keer per week vis aten minder somberheidsklachten ervaren dan de mensen in dezelfde onderzoeksgroep, die geen of weinig vis aten. Ook bleek bij dit onderzoek dat een supplement met omega-3-vetzuren de stemming verbeterde bij mensen met milde depressie klachten. Ben je geen visliefhebber? Of volg je een vegetarisch of veganistisch dieet? Dan raden wij een omega-3 supplement aan. 

Magnesium (klik hier voor onze Magnesium producten ✅)
Ook magnesium zou je kunnen inzetten bij het verhelpen of verminderen van je winterdip. Magnesium is betrokken bij meer dan 300 processen in het lichaam. Voldoende magnesium (vaak in combinatie met zink!) in je lichaam zorgt ervoor dat je spieren ontspannen en je meer rust ervaart. Wat uiteindelijk resulteert in een algeheel fitter gevoel. 

Ervaar je veel stress, dan zal je magnesium niveau laag zijn omdat je lichaam magnesium verbruikt. Met een laag magnesiumniveau in je cellen ben je weer gevoeliger voor stress, zo blijf je in een vicieuze cirkel zitten. Goed om dit in tijden van een dipje aan te vullen dus! Belangrijk om te weten is, is dat magnesium enkel uit voeding te verkrijgen is. Je vindt het terug in onder andere noten, rauwe cacao en algen. Echter is de voeding die we tegenwoordig binnen krijgen vaak arm aan magnesium. Aangeraden wordt dus om dit aan te vullen met een supplement. Kies in het geval van een winterdip voor een magnesium-tauraat supplement. Kies er dus niet zomaar een want er zijn veel verschillende soorten magnesium te verkrijgen. Magnesium-tauraat is goed voor de gemoedstoestand en is bijna bij elk proces van het dopamine- en serotonine systeem betrokken. 

Dopamine is de stof die hoort bij het beloningssysteem van de hersenen en zorgt ervoor dat we ons tevreden en beloond voelen. Serotonine is, zoals we eerder al schreven ook wel het gelukshormoon. Dit stofje zorgt dus voor de geluksgevoelens, en precies deze ingrediënten heb je nodig om je weer beter te voelen. Blijf gezond iedereen! 💪

Relevante producten:
- Vitamine D
- Omega 3
- Magnesium
- Zink

Bronnen: GGZnieuws, Charlotte Labee, LUMC, Stichting OrthoKennis